MEDLEMSTRÄFF Måndag 27 Maj 2019

Karl Petersen höll ett intressant föredrag om:  ”Malmudden-Folkhemmet i Luleå”.

MALMUDDEN

Karl Petersen berättade om MALMUDDEN’s tillkomst. Ett bostadsområde som planerades för att det skulle vara trevligt och fungera för Luleå’s växande befolkning.

1930 var bostadsstandarden urusel och barnafödandet lågt och en bostadssocial utredning var klar 1936, som innebar att kommuner som byggde bostäder fick låna pengar till låg ränta. Bostadsbeståndet i Luleå räckte inte till för alla Järnverkare som behövde boende. Stadsfullmäktiges ordförande Gunnar Lindvall bytte mark med SJ där Malmudden finns idag och SJ fick mark i Notviken. Stiftelsen Koudden bildades och bytte snabbt namn till Stiftelsen Malmudden. HSB’s riksförbunds arkitekter hjäpte till med projektering av 458 lägenheter. Första huset G byggdes och var inflyttningsklart i februari 1949. Familjen Nordlöf flyttar in. Nu byggs ett hus varje månad och sommaren 1950 var alla hus byggda. Den planerade biografen byggdes aldrig. Skolbarnen fick gå i närliggande skolor eftersom skolbyggnaden var klar 1954.

4 hus skulle flyttas och stiftelsen tog hjälp av Sölve Persson från Sölvesborg som mot 54.000 kr flyttade husen med häst och vagn. Människorna skulle kunna bo kvar i husen under flytten och i en av lägenheterna pågick ett bröllop! Cement var en bristvara och stiftelsen kom över 15.000 cementsäckar som transporterades från södra Sverige. Bygghissen placerades mellan två hus och landgångar byggdes mellan husen.

Hyran i hyresrätterna fick inte överstiga 20% av mannens inkomst (34 kr/kvm). Värmeldningssystem med kallt och varmt vatten, hiss, parkettgolv och fönsterbrädor i marmor och 3e rummet med egen dörr kunde hyras ut i bostadsbristens tider. Här fanns 22 butiker och hantverkare. Alla sorters människor bodde här ”klasslöst samhälle” och här t ex Eva Nordlöf, Göran Edman, Gunnar Lassinantti, Eva Hedestrand Lundqvist, L-G Högman, Christer Lindfors, Maria Arnqvist och kvar bor Gun-Britt Sandberg.

Tre hyresgäster har sagt; ”Det blir nog besvärligt att bo så långt utanför stan, det är ju rent av ute på vischan …”. ”Har ni fått in någon oxfilé idag? Frågade den paranta damen och parfymdoften lägrade sig runt charkdisken i konsumbutiken”. ”Utsikten från vårt köksfönster var magnifik. Vi såg ut över hela fjärden, från Svartöberget och Gamla Malmhamnen till Granudden”.

Stadsdirektören Gunnar Lindvall var ordförande i stiftelsen i 25 år och styrelsen bemannades med 2 personer från HSB och 3 personer från staden. Herrarna lämnade sina poster 1972 då alla stiftelser gick ihop till Stiftensen HSB.

När Stiftelsen Malmudden var klart påbörjades projektering av Örnäset och Stiftelsen Industribostäder, ett samarbete mellan Luleå stad och NJA. 1954 var dessa hus byggda och de byggdes ”bara” pga bostadsbristen och 80% tilldelades NJA-anställda.

 

Vid pennan: Carin Vallgren

 

Share