Föreläsning anordnad av Lulebygdens forskarförening 22-09-13

Forskaren som hjälper andra hitta sina pappor

LULEÅHon upptäckte att hennes far var adopterad när hon gick i nian och hade börjat släktforska. Många år senare tog hon upp släktforskningen men med dna som verktyg. Nu hjälper dna-forskaren Christina Sagersten andra att hitta sina pappor.– Vi hade något elevens valliknande ämne i skolan där jag började släktforska. Då insåg jag att pappa var adopterad och att mamma hade en massa familjehemligheter, så då lade jag ner släktforskningen, säger Christina Sagersten.Det skulle dröja många år innan hon tog upp släktforskningen igen. Med tiden utvecklades hennes släktforskning till att hon idag driver ett eget företag där hon föreläser, utbildar och hjälper andra i sin släktforskning. Nu närmast under tisdagskvällen när Lulebygdens forskarförening i Luleå bjudit in henne att hålla ett föredrag.Släktforskningen växer och det gör även dna-tester inom släktforskningen. Många söker sitt ursprung då de inte känner till sin biologiska familj.– Jag hjälper människor som tar ett dna-test och då upptäcker att pappa inte deras riktiga pappa. Sedan vill hitta sin biologiska pappa, säger hon.Det finns även andra orsaker till att folk tar dna-test.– Många vill ha den här kartan som visar hur många procent skandinav de är, men det är något som man ska vara lite försiktig med. Det är mer kuriosa för det är inte en exakt vetenskap utan en översiktbild som beror på hur många som testat sig och vilket underlag dna-företaget har.Sedan finns de människor som släktforskar men som vill se om den pappersforskningen de gjort stämmer, enligt henne.Dna-tester är även förknippat med frågor som rör den personliga integriteten.– Dna-tester växte explosionsartat i USA ända tills Golden state killerfallet löstes. Det var då polisen använde dna i sitt arbete för att lösa ett 40 år gammalt seriemördarfall. Då började folk inse vidden av dna-tester och började undra hur bolagen använder mitt dna. Vill jag verkligen bidra till det här för vad kan hända sedan. Det blev fler integritetsfrågor, men nu har dna-testningen börjat öka igen, säger hon.Christina Sagersten tycker det är för lite fokus på de etiska frågorna förknippade med dna-tester.– Var och en måste sätta sig in i reglerna för de olika bolagen, för de är olika. Det behöver man ta reda på men det gör inte folk. De ser bara att det här är spännande men förstår inte vilka konsekvenser det kan få. Så det finns många etiska aspekter i det här, säger hon.Reino Jillker

Share